Wil je een keer echt indruk maken op je vrienden, familie of op een leuke date? Nodig ze dan uit voor een speciaal bieravondje waarbij bier in het middelpunt staat. Niet alleen om lekker van te drinken, maar ook om mee te koken! Hier haal je gegarandeerd succes mee. Lees je mee?
Misschien heb je wel eens eerder gehoord dat je prima met bier kan koken. Vaak wordt dit dan in combinatie met mosselen of stoofvlees en andere vleesgerechten gedaan, maar wist je ook al dat je speciaal bier heel goed kunt gebruiken in visgerechten en in de Aziatische keuken? Deze toepassing is veel minder bekend, maar daarom niet minder smakelijk!
Met name zwaardere (donkere) specialbieren lenen zich goed om in de keuken te gebruiken. En dan bedoelen we niet alleen in de hand van de kok natuurlijk! Door de kruiden die aan het bierrecept zijn toegevoegd, werkt bier als een soort marinade voor vlees en vis of gebruik het in sauzen, stoven en stamppotten. Ook de gisten in bier geven een bijzondere smaak af aan het gerecht. En laten die smaken nu juist goed gaan bij gerechten uit de Aziatische keuken. Stevig speciaalbier is heerlijk om mee te wokken, rijst in te koken en scampi’s in te bakken. Hoe je dat precies doet? Dat lees je hieronder in ons exclusieve recept voor een heerlijke wok met scampi’s.
Scampi wokrecept met rijst, cashews, limoen, koriander en meer lekkers!
Wat heb je allemaal nodig voor dit recept? Voor vier personen komt dat op het volgende neer:
- 500 gram grote scampi’s;
- 1 witte ui;
- 1 rode peper;
- 3 knoflooktenen;
- 1 cm gember
- 1 limoen;
- 1 avocado;
- Een handje cashewnoten;
- 1 bosje lente ui;
- 100 gram rijst (naar keuze) per persoon;
- Olijfolie, komijnpoeder en verse koriander
- Een flesje speciaalbier (hou je van kruidig? Kies voor een Orval. Liever fris en citrusachtig? Kies voor witbier van Hoegaarden of een ander fris zomers biertje zoals Corona of Desperados)
Prepareer allereerst de rijst volgens de verpakking. Voor 4 personen kies je voor ongeveer 400 gram totaal. Bak ondertussen de cashewnoten kort in een koekenpan zonder olie tot ze een goudbruin jasje krijgen. Zet de noten opzij en laat afkoelen.
Ondertussen verhit je de olijfolie in een grote wokpan en voeg hieraan de gesneden ui, de gehakte knoflooktenen, geschaafde gember en fijngesneden rode peper toe. Hou je van pittig? Laat de zaadlijsten dan aan de peper zitten en voeg deze aan de pan toe. Voeg de komijn toe aan de wok en maak af met peper en zout naar smaak.
Als de geuren uit de wok vrijkomen dan kun je het flesje bier toevoegen aan de pan. Laat het geheel indikken. Ontstaat er een wat dikkere saus? Voeg de scampi’s toe en bak deze totdat ze mooi roze zijn aan beide kanten. Je saus is nu klaar!
Meng de rijst met verse koriander en schep dit mengsel op in diepe borden. De saus met scampi’s schep je op de rijst waarover je vervolgens de limoen uitperst. Snijd de avocado in grove stukken en garneer hiermee de borden. Hetzelfde geldt voor de cashewnoten en grof gesneden lente ui. Je kunt eventueel bovenop de borden nog een klein blaadje verse koriander gebruiken ter garnering. En het gerecht is helemaal klaar om op te eten!
Wil je nog een heerlijk nagerecht met Kriekbier, deze is klaar in 30 minuten.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een date regelen en deze uit te nodigen voor je speciale bieravond! Wij wensen jullie alvast heel veel plezier en eet smakelijk.
Een reactie achterlaten