Bier, je kunt het bijna overal kopen in allerlei verschillende smaken. Het hoort echt bij de Belgische cultuur, al wordt het wereldwijd gedronken. Bovendien komen wij ook pas op de tiende plaats als het gaat om de grootste bierdrinkers. Maar, wat weten we nou echt van een biertje? Hoelang bestaan bieren bijvoorbeeld al? Heeft de schuimkraag ook een functie? En is een alcoholvrij biertje ook echt vrij van alcohol? Hieronder vind je allerlei leuke weetjes over het lekkerste drankje: bier!
-
Oudste drankje
Bier is het oudste drankje ter wereld als we het over alcoholische versnaperingen hebben. De Sumeriërs hebben bier voor het eerst gebrouwen, bijna 4.000 jaar geleden. Zij ontworpen ook de rietjes, zoals we ze nu kennen, om het bier te drinken. Het bier dat ze brouwden zat namelijk in dezelfde vaten dan waar ze uit dronken, door de rietjes konden ze het toch drinken.
-
Nationale dag van het bier
Op 7 april vieren we de nationale dag van het bier. Eigenlijk is dit een feestdag in de Verenigde Staten, maar wie zegt dat wij daar niet aan mee kunnen doen? Waar deze feestdag vandaan komt? 7 april 1933 mocht er voor het eerst weer bier gedronken worden na een alcoholverbod van 13 jaar. Jaren later, in 2009 bedachten twee vrienden om die dag, die 7 april te bekronen als de dag van het bier.
-
Auto-brouwerij syndroom
Dronken zijn zonder alcohol te drinken? Dat bestaat dus echt. We noemen dat het auto-brouwerij syndroom of wel darmfermentatie syndroom. Eigenlijk gebeurt er in je darmen precies hetzelfde als wat er in een brouwerij gebeurt. In de brouwerij zetten ze suikers uit de mout om in alcohol en koolzuur. In je darmen worden koolhydraten en zetmeel omgezet in ethanol, of met andere woorden: alcohol. Je kunt daar best wel last van hebben en klachten krijgen alsof je dronken bent. Denk bijvoorbeeld aan duizeligheid, tunnelvisie, vertraagd reactievermogen en verandering van gedrag. Gelukkig komt dit syndroom niet vaak voor en als het voorkomt, is het waarschijnlijk het gevolg van een lange tijd antibiotica slikken.
-
Bevat alcoholvrij bier toch alcohol?
In Nederland mag 0,1% alcohol in een alcoholvrij biertje zitten. Bij alcoholarm is deze grens 1,2%. Dit geldt dus alleen voor Nederlandse bieren, want bieren uit het buitenland overschrijden altijd die grens. Laat je niet van de wijs brengen door etiketten die ‘alcoholvrij’ suggereren, want daar zit vaak meer alcohol in dan die 0,1%. Alleen bieren met een etiket waar duidelijk 0,0% op staat, zijn écht vrij van alcohol. Om een alcoholvrij biertje te brouwen, wordt het brouwproces ook veranderd, zodat er geen alcohol aan te pas komt.
-
De schuimkraag op bier is functioneel
De schuimkraag op jouw biertje is eigenlijk een beschermlaag. Deze laag zorgt ervoor dat er geen koolzuur kan ontsnappen en ook geen zuurstof uit de lucht kan binnendringen. Dat binnendringen van zuurstof uit de lucht kan de smaak van het bier namelijk beïnvloeden.
-
Geschikt cadeau
Of iemand graag Jupiler drinkt, weg is van speciaalbieren of liever een alcoholvrij biertje heeft. Een ding is zeker: met een bier cadeau geef je het ideale geschenk. En het leukste is, je kunt er allerlei kanten mee op. Of je nou een bierproeverij geeft, een doos vol speciaalbieren of een échte tap. Een bier cadeau doet het altijd goed bij de mannen.
-
Het strafste biertje
Als je dacht dat sommige likeuren sterk waren, dan heb je nog nooit van Brewmeister Armageddon Eisbock beer gehoord. Dit biertje bevat namelijk maar liefst 65% alcohol en is daarmee ook het strafste biertje ter wereld.
-
Koken met bier
Bier kennen we natuurlijk als het drankje op een mannenavond, feestje, terras of ander uitje. Maar, je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een runderstoofvlees. Ook met een speciaalbier is dat een heerlijk gerecht en hier vind je het recept!
Een reactie achterlaten