The Beer Capital of the World

België, Brussel, Bier en meer

MENU
  • Bier
  • Recepten
  • Algemeen
  • Uitjes
  • Overige
Je bent hier: Home / Overige / Van boon tot kopje goud

Van boon tot kopje goud

Koffiedrinken, het zit hard ingebakken in onze cultuur. Wie geniet er ‘s ochtends niet van zo’n heerlijk kopje goud om wakker te worden? Maar wist je dat de productie van koffie een tijdrovend proces is? Wij leggen je uit hoe koffie ontstaat, vanaf de eerste boon die geplukt wordt.

Lavazza Koffie

Bonen plukken

Koffiebonen worden geplukt in de zogenoemde ‘koffiegordel’. Dat is dus in een van de 70 landen aan de evenaar waar ze koffieplanten verbouwen. Denk maar aan Brazilië, Colombia, Indonesië of Oeganda. Willen we 100% correct zijn, dan moeten we erbij vermelden dat de koffieboon eigenlijk een bes is. Een vrucht dus en geen echte boon. Het is die bes – die na 8 tot 12 maanden rijpen – verwerkt wordt tot boon. Deze bessen worden ofwel handmatig geplukt ofwel machinaal. Een manuele pluk levert de meest kwalitatieve bonen op, maar is uiteraard zeer tijdrovend en arbeidsintensief.

Eenmaal geplukt, moeten de bessen een viertal weken in de zon liggen drogen. Hierdoor dringt de zoete smaak van het vruchtvlees in de koffieboon, waardoor je die typische smaak verkrijgt. Dit noemen ze de ‘dry method’. Een andere manier is de ‘washed method’ waarbij koffiebessen in stromend water worden gelegd en een fermentatieproces ondergaan om vervolgens in de zon of in de droogmachine te drogen.

Typerende smaken

Je zag het misschien al in de supermarkt: Dolce Gusto promoot zijn koffie met Arabica-bonen. Arabica is een koffiesoort die op hoger gelegen grond wordt geteeld, zoals in berggebieden. Deze boon rijpt in een bepaald klimaat, waardoor die een specifieke smaak krijgt. Verschillende factoren beïnvloeden de smaak van koffiebonen: het klimaat, de grondsoort, de hoogte, het land en noem maar op. De Robusta heeft dan weer dubbel zoveel cafeïne als de Arabica, waardoor de smaak bitterder is. Robusta-bonen worden geteeld op lagere hoogte. De planten staan zo’n 200 tot 800 meter boven de zeespiegel, vandaar dat de smaak helemaal anders is.

Italië, hét koffieland

Italië is gekend als het koffieland bij uitstek. Toch worden er geen koffieplanten geteeld, want het land ligt helemaal niet in de koffiegordel. Wat dan met die Italiaanse merken als Lavazza en illy? De bonen die gebruikt worden zijn allesbehalve Italiaans. Italiaanse merken gebruiken evengoed bonen als de Arabica of Robusta. Maar de gebruiken zijn wél Italiaans. Denk maar aan een latte macchiato of een cappuccino. Omdat de Italianen als eeuwenlang houden van koffie hebben ze door de jaren heen hun eigen gebruiken geïntroduceerd en die werden stilaan wereldwijd overgenomen. Vandaar dat we Italië kennen als hét koffieland.

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken

Categorieën

  • Algemeen
  • Bier
  • Mannen
  • Overige
  • Recepten
  • Uitjes

Tags

ab inbev Amstel bier BBQ en Bier Combinaties BBQ kookinspiratie Belgische bier belgië bier Bierabonnement Bierautomaat bierbrouwerij belgie biercadeau bier cadeau Bier drinken met je vrienden bieren Bierfestival - Groningen bier foodpairing bierindustrie Bierproeverij biertjes bitterzoet brouwerij Brouwerij De Beyerd - Breda Brouwerij ‘t IJ - Amsterdam Brussel de lekkerste bieren jupiler Jupiler bier Koken met bier lekkere speciaalbiertjes leuven Mosselen met Bier Nederlandse speciaalbiertjes oktoberfest pils pilsbier Proeflokaal De Boom - Alkmaar Pulled chicken met bier recepten met bier spareribs Speciaal bier speciaalbieren Stella Artois Stella Artois bier Stella Artois glas The Beer Capital

Informatie

  • Contact
  • Privacy
  • Algemene voorwaarden
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Nieuwsbrief

Zoeken

The Beer Capital of the World

Copyright © 2023 The Beer Capital of the World België, Brussel, Bier en meer

© 2023 thebeercapital.be - Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN