België staat om een aantal dingen bekend voor de rest van de wereld. Qua architectuur en kunst kun je natuurlijk denken aan Manneke pis en het Atomium in Brussel of aan de Vlaamse meesters in de kunst zoals Pieter Bruegel en Jan van Eyck. Maar in de categorie ‘culinair’ staat Belgie met name bekend om de luxe Belgische chocolade, de Brusselse en Luikse wafels, maar natuurlijk ook om de talloze varianten aan speciaal bier! En waar kun je al die heerlijke biertjes nu beter bij drinken dan bij een prachtig Belgisch nationaal gerecht als Moules – Frites! We hebben het natuurlijk over Mosselen met (of zonder) friet. Dit is een klassiek Belgisch gerecht dat je in vrijwel ieder voornaam eetcafé kunt bestellen. Een gerecht waarbij je verliefd zult worden op de Belgische keuken.
De Belgische keuken in al haar glans en glorie
De Belgische keuken kenmerkt zich door wat zwaardere gerechten met een rijke smaak. De typische recepten per streek zijn gebonden aan de locatie waar je je bevindt. Zo zul je bij de Ardennen eerder typische recepten met wild vinden en zul je logischerwijs aan de kust meer gerechten met vis vinden. Zo vind je ook de beste recepten met mosselen dichtbij de kust.
Er wordt bovendien niet alleen met een biertje in de hand of naast de maaltijd gekookt, maar er wordt ook met gebruik van bier gekookt! Door het toevoegen van, met name een zwaardere variant, bier kun je een diepere dimensie aanbrengen aan je gerecht. Dat moet je gewoonweg eens ervaren. Daarom delen we hieronder het basis recept voor mosselen met bier (en optioneel friet) met je!
Het klassieke basis recept, naar eigen wens aan te vullen!
Mosselen met friet wordt gezien als een van de nationale gerechten van België. Dat moet je simpelweg eens geprobeerd hebben! Dat kun je natuurlijk doen in een van de talrijke Belgische cafés die het land kent. Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook gemakkelijk zelf kunt maken? Hieronder vind je een basisrecept waarop je zelf, naar eigen smaak, aanvullingen op kunt doen.
Wat heb je nodig? Voor 2 personen kun je ongeveer rekenen op een kilo mosselen. Denk vervolgens aan smaakmakers als sjalotten (1 stuks bij 2 personen) en knoflook (te beginnen bij 1 stuks bij 2 personen) en smakelijke roerbakgroenten die jij lekker vindt. Favorieten zijn paprika in stukken, rode ui in grote ringen, prei in grove stukken en bosui of venkel. Verder heb je ook nog een flesje van je favoriete blond bier nodig. Andere donkere bieren of abdijbieren doen het ook goed bij dit gerecht. Het belangrijkste is dat je kiest voor een kruidig en smaakvol bier, anders gaat de smaak verloren en dat wil je niet.
Verhit wat olie in een grote mosselpan en bak de knoflook en sjalot kort aan. Daarna voeg je de overige groente toe en bak je het geheel ongeveer 3 minuten. De mosselen heb je gewassen en schoongemaakt in koud water. Laat deze uitlekken en voeg toe aan de pan. Daarbij giet je ook het flesje bier zodat de mosselen kunnen koken in het bier. Doe de pan op de deksel en schud de pan regelmatig zodat alle mosselen gelijkmatig gaar worden. De mosselen zijn in ongeveer 6 minuten gaar. Serveer met frieten en een frisse salade of brood.
Heb jij de liefde voor klassieke Belgische gerechten helemaal gevonden en smaakt het naar meer? Kijk dan eens bij deze zeer smakelijke gerechten voorzien van recept. Dus je kunt meteen aan de slag. Waar ga jij mee beginnen?
Ben je in Brussel, en heb je zin in mosselen, loop dan zeker eens binnen bij “Le Zinneke“. Ze hebben meer dan 69 verschillende mossel recepten op hun menu staan
Een reactie achterlaten