­

We value your privacy

We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking "Accept All", you consent to our use of cookies.

Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

The Beer Capital of the World

België, Brussel, Bier en meer

MENU
  • Bier
  • Recepten
  • Algemeen
  • Uitjes
  • Overige
Je bent hier: Home / Overige / Van boon tot kopje goud

Van boon tot kopje goud

Koffiedrinken, het zit hard ingebakken in onze cultuur. Wie geniet er ‘s ochtends niet van zo’n heerlijk kopje goud om wakker te worden? Maar wist je dat de productie van koffie een tijdrovend proces is? Wij leggen je uit hoe koffie ontstaat, vanaf de eerste boon die geplukt wordt.

Lavazza Koffie

Bonen plukken

Koffiebonen worden geplukt in de zogenoemde ‘koffiegordel’. Dat is dus in een van de 70 landen aan de evenaar waar ze koffieplanten verbouwen. Denk maar aan Brazilië, Colombia, Indonesië of Oeganda. Willen we 100% correct zijn, dan moeten we erbij vermelden dat de koffieboon eigenlijk een bes is. Een vrucht dus en geen echte boon. Het is die bes – die na 8 tot 12 maanden rijpen – verwerkt wordt tot boon. Deze bessen worden ofwel handmatig geplukt ofwel machinaal. Een manuele pluk levert de meest kwalitatieve bonen op, maar is uiteraard zeer tijdrovend en arbeidsintensief.

Eenmaal geplukt, moeten de bessen een viertal weken in de zon liggen drogen. Hierdoor dringt de zoete smaak van het vruchtvlees in de koffieboon, waardoor je die typische smaak verkrijgt. Dit noemen ze de ‘dry method’. Een andere manier is de ‘washed method’ waarbij koffiebessen in stromend water worden gelegd en een fermentatieproces ondergaan om vervolgens in de zon of in de droogmachine te drogen.

Typerende smaken

Je zag het misschien al in de supermarkt: Dolce Gusto promoot zijn koffie met Arabica-bonen. Arabica is een koffiesoort die op hoger gelegen grond wordt geteeld, zoals in berggebieden. Deze boon rijpt in een bepaald klimaat, waardoor die een specifieke smaak krijgt. Verschillende factoren beïnvloeden de smaak van koffiebonen: het klimaat, de grondsoort, de hoogte, het land en noem maar op. De Robusta heeft dan weer dubbel zoveel cafeïne als de Arabica, waardoor de smaak bitterder is. Robusta-bonen worden geteeld op lagere hoogte. De planten staan zo’n 200 tot 800 meter boven de zeespiegel, vandaar dat de smaak helemaal anders is.

Italië, hét koffieland

Italië is gekend als het koffieland bij uitstek. Toch worden er geen koffieplanten geteeld, want het land ligt helemaal niet in de koffiegordel. Wat dan met die Italiaanse merken als Lavazza en illy? De bonen die gebruikt worden zijn allesbehalve Italiaans. Italiaanse merken gebruiken evengoed bonen als de Arabica of Robusta. Maar de gebruiken zijn wél Italiaans. Denk maar aan een latte macchiato of een cappuccino. Omdat de Italianen als eeuwenlang houden van koffie hebben ze door de jaren heen hun eigen gebruiken geïntroduceerd en die werden stilaan wereldwijd overgenomen. Vandaar dat we Italië kennen als hét koffieland.

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken

Categorieën

  • Algemeen
  • Bier
  • Mannen
  • Overige
  • Recepten
  • Uitjes

Tags

ab inbev Amstel bier BBQ en Bier Combinaties BBQ kookinspiratie Belgische bier belgië bier Bierabonnement Bierautomaat bierbrouwerij belgie biercadeau bier cadeau Bier drinken met je vrienden bieren Bierfestival - Groningen bier foodpairing bierindustrie Bierproeverij biertjes bitterzoet brouwerij Brouwerij De Beyerd - Breda Brouwerij ‘t IJ - Amsterdam Brussel de lekkerste bieren jupiler Jupiler bier Koken met bier lekkere speciaalbiertjes leuven Mosselen met Bier Nederlandse speciaalbiertjes oktoberfest pils pilsbier Proeflokaal De Boom - Alkmaar Pulled chicken met bier recepten met bier spareribs Speciaal bier speciaalbieren Stella Artois Stella Artois bier Stella Artois glas The Beer Capital

Informatie

  • Contact
  • Privacy
  • Algemene voorwaarden
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Nieuwsbrief

Zoeken

The Beer Capital of the World

Copyright © 2025 The Beer Capital of the World België, Brussel, Bier en meer

© 2025 thebeercapital.be - Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.