Koffiedrinken, het zit hard ingebakken in onze cultuur. Wie geniet er ‘s ochtends niet van zo’n heerlijk kopje goud om wakker te worden? Maar wist je dat de productie van koffie een tijdrovend proces is? Wij leggen je uit hoe koffie ontstaat, vanaf de eerste boon die geplukt wordt.
Bonen plukken
Koffiebonen worden geplukt in de zogenoemde ‘koffiegordel’. Dat is dus in een van de 70 landen aan de evenaar waar ze koffieplanten verbouwen. Denk maar aan Brazilië, Colombia, Indonesië of Oeganda. Willen we 100% correct zijn, dan moeten we erbij vermelden dat de koffieboon eigenlijk een bes is. Een vrucht dus en geen echte boon. Het is die bes – die na 8 tot 12 maanden rijpen – verwerkt wordt tot boon. Deze bessen worden ofwel handmatig geplukt ofwel machinaal. Een manuele pluk levert de meest kwalitatieve bonen op, maar is uiteraard zeer tijdrovend en arbeidsintensief.
Eenmaal geplukt, moeten de bessen een viertal weken in de zon liggen drogen. Hierdoor dringt de zoete smaak van het vruchtvlees in de koffieboon, waardoor je die typische smaak verkrijgt. Dit noemen ze de ‘dry method’. Een andere manier is de ‘washed method’ waarbij koffiebessen in stromend water worden gelegd en een fermentatieproces ondergaan om vervolgens in de zon of in de droogmachine te drogen.
Typerende smaken
Je zag het misschien al in de supermarkt: Dolce Gusto promoot zijn koffie met Arabica-bonen. Arabica is een koffiesoort die op hoger gelegen grond wordt geteeld, zoals in berggebieden. Deze boon rijpt in een bepaald klimaat, waardoor die een specifieke smaak krijgt. Verschillende factoren beïnvloeden de smaak van koffiebonen: het klimaat, de grondsoort, de hoogte, het land en noem maar op. De Robusta heeft dan weer dubbel zoveel cafeïne als de Arabica, waardoor de smaak bitterder is. Robusta-bonen worden geteeld op lagere hoogte. De planten staan zo’n 200 tot 800 meter boven de zeespiegel, vandaar dat de smaak helemaal anders is.
Italië, hét koffieland
Italië is gekend als het koffieland bij uitstek. Toch worden er geen koffieplanten geteeld, want het land ligt helemaal niet in de koffiegordel. Wat dan met die Italiaanse merken als Lavazza en illy? De bonen die gebruikt worden zijn allesbehalve Italiaans. Italiaanse merken gebruiken evengoed bonen als de Arabica of Robusta. Maar de gebruiken zijn wél Italiaans. Denk maar aan een latte macchiato of een cappuccino. Omdat de Italianen als eeuwenlang houden van koffie hebben ze door de jaren heen hun eigen gebruiken geïntroduceerd en die werden stilaan wereldwijd overgenomen. Vandaar dat we Italië kennen als hét koffieland.
Een reactie achterlaten