Het is je ongetwijfeld wel eens opgevallen dat je bij elk biertje dat je besteld ook een ander glas krijgt. Zo kan het dus voorkomen dat als je met de vriendengroep op een terras zit, iedereen uit een verschillend glas drinkt. Maar, waarom is dat eigenlijk? Heeft dat ook een functie of is het juist een marketing strategie van biermerken? Je komt er achter in dit artikel!
De reden voor verschillende bierglazen
De oorspronkelijke reden is dat elk land hun eigen bierglas had. Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen. De bierglazen zijn zo ontwikkeld dat ze bij het land passen. Engeland is bijvoorbeeld een echt bierland, waar veel pintjes worden gedronken in de pub. Hun glas is op zo’n manier ontworpen dat je er veel op elkaar kunt stapelen. Een Duitse pul is zo dik, omdat deze gemaakt zijn om hard tegen elkaar te slaan. Er werd vroeger dus al veel tijd en moeite gestoken in het ontwerp van het bierglas.
Tegenwoordig is dat niet veel anders. De vorm van een bierglas heeft namelijk veel invloed op de smaak en de geur van het bier. Een smalle bovenkant zorgt bijvoorbeeld voor een goede schuimkraag en een bolling in het glas zorgt ervoor dat de aroma’s goed met elkaar mengen. Daarnaast bepaalt de vorm van het glas, waar het bier jouw mond raakt en of er continue een schuimkraag op je bier verschijnt.
Er wordt dus nog steeds veel tijd en moeite gestopt in het ontwerp van bierglazen. Nu moeten we er nog vanuit gaan dat we in de kroeg of het restaurant ook het juiste glas krijgen. In België hoef je daar in ieder geval niet bang voor te zijn. Daar zijn ze enorm streng op deze regels. Krijg je wel jouw bier in het verkeerde glas dan is de kans groot dat je een biertje van het huis aangeboden krijgt.
Deze verschillende glazen zijn er
Een pilsner glas
Het pilsner glas kun je herkennen aan de vierkante bodem en de lange vorm. Deze vorm zorgt ervoor dat de kooldioxide verwijderd wordt.
Een wit glas
In een Belgisch wit glas wordt uiteraard wit bier geschonken. Het glas heeft een ronde bodem en is aan de onderkant smaller. Deze vorm zorgt voor genoeg kooldioxide in het glas.
IPA glas
Dit glas heeft een conische bodem en is zeer compact. Het is maar een klein glaasje om te zien, die naar boven wijd uitloopt. Dit glas is een beetje te vergelijken met een wijnglas. De vorm van het IPA glas zorgt ervoor dat de aroma’s van de hop goed te proeven zijn.
De glazen tulp
Dit is een zeer typisch Belgisch bierglas. Dit bierglas is zo ontworpen dat je het bier voor in de mond proeft, omdat daar de meest smaakreceptoren zitten. Dit glas is zeer geschikt voor zware blonde bieren, maar ook voor amber ales, porters en stouts. We hebben het dus over zoete bieren en bieren met veel aroma.
Dik geribbeld glas
Hoegaarden heeft bijvoorbeeld dit type glas. Uit dit glas wordt vaak een geuze, lambiek of wit biertje gedronken. Het glas is zo ontworpen dat de temperatuur van het bier niet snel stijgt, waardoor je er lang mee in de zon kan zitten op het terras.
Het weizenglas
Dit is een heel smal glas met een ronde bodem. Het smalste stuk van het glas zit dicht bij de voet. Ook dit heeft weer een functie. Iedere keer wanneer jij een slok neemt en het biertje terug op tafel zet, wordt er in het smalste stuk een luchtbel gevormd. Die luchtbel komt vrij, waardoor er steeds weer nieuw schuim ontstaat. Een weizener kan dus niet zo snel dood gaan.
Benieuwd naar de andere bierglazen? Lees er hier meer over.
Een reactie achterlaten