De grootste brouwerij ter wereld vind je op Belgische bodem, in Leuven. Anheuser-Busch InBev, beter gekend als AB InBev, heeft een wereldwijd portfolio van maar liefst 500 bieren. Misschien zegt AB InBev je niet veel, maar merken als Jupiler, Stella Artois, Leffe, Budweiser en Corona ken je vast wel. Grote kans dat jouw favoriete bier wordt gebrouwen door AB InBev!
Het ontstaan
De geschiedenis van de brouwerij gaat helemaal terug naar de Middeleeuwen. Brouwerij Den Hoorn, een kleine herberg-brouwerij in Leuven, was een populaire stop voor stadsbewoners. Het was in die tijd immers gezonder om bier te drinken dan (toen nog heel vervuild) water. Rond 1500 dronk de gemiddelde burger zo’n 400 liter bier per jaar. Dat is meer dan een liter bier per dag!
In de 18de eeuw werd de brouwerij overgekocht door Sébastien Artois, een meesterbrouwer met jarenlange ervaring bij Den Hoorn. Zo werd de herberg-brouwerij omgedoopt naar Brouwerij Artois, de eerste stap in een lang proces naar de grootste brouwerij ter wereld. Sébastien besloot om het logo van de herberg te behouden. De hoorn vind je nu nog steeds terug op de Stella Artois flesjes!
Jaren later, in 1988, fuseerde Brouwerij Artois met Brouwerij Piedboeuf uit het Waalse Jupille. Zo werd de Belgische brouwerij Interbrew geboren. Het portfolio bestond nu uit bekende bieren als Stella Artois, Jupiler en Beck’s. Inbev ontstond pas in 2004 door een fusie tussen Interbrew en AmBev. In 2008 werd dan ook Anheuser-Busch overgenomen, waardoor de naam AB InBev ontstond.
Werking
Heb jij de brouwerij al eens bezocht? AB InBev opereert nog steeds vanuit Leuven, waar niet alleen de hoofdzetel, maar ook het wereldwijde R&D centrum is gevestigd. De brouwerij produceert daar niet enkel de lekkerste bieren voor ons, maar brengt tegelijkertijd ook nieuwe duurzame technologieën op de markt die het milieu en de lokale en buitenlandse economie ten goede komen.
Wist jij bijvoorbeeld dat de bierindustrie wereldwijd zo’n 30 miljoen ton graanresten produceert? Het Global Innovation en Technology Center (GiTec) ontdekte een nieuwe innovatie met wereldwijd potentieel. De technologie kan namelijk graanresten inzetten voor nieuwe voedingsproducten, zoals vezelrijke drankjes. Dankzij hun innovatieve aanpak gaat de brouwerij de strijd aan met afval uit de industrie in binnen- en buitenland.
Het centrum ontdekte ook hoe bier gebrouwen kan worden met minder hitte, minder water en door minder CO2-uitstoot te produceren. Met het oog op duurzaamheid, besloot de brouwerij om de gepatenteerde ecologische innovatie gratis te delen met kleine brouwers en voor een kleine vergoeding met grotere brouwerijen. Die vergoeding wordt dan weer ingezet in het R&D centrum om meer onderzoek naar innovaties te sponsoren.
Specialiteiten
Welke bieren brouwt AB InBev dan? Op Belgische bodem zijn Leffe, Jupiler, Hoegaarden, Tripel Karmeliet en Stella Artois enkele van de meest verkochte producten. Deze laatste was oorspronkelijk een speciaal kerstbier, wat zo’n succes kende dat het tot op heden wereldwijd één van de meest verkochte bieren is. Ben jij ook zo’n fan?
Op Amerikaanse bodem is Budweiser de absolute topper. Het derde meest verkochte product van AB InBev is Corona, wat vooral in Mexico in grote aantallen wordt gedronken. Dit zijn slechts drie bieren uit het enorme aanbod van AB InBev. Ken jij er nog?
Een reactie achterlaten